Aeonyum Bakımı ve Çoğaltılması

Aeonyum bakımı oldukça kolaydır çünkü sukulenttir. Dolayısıyla belli başlı kurallara bağlı kaldığınızda çok rahat bir şekilde bu gösterişli bitkiyi yetiştirebilirsiniz.

Aeonioum Sunburst, Crassulaceae familyasından hibrit etli bir bitkidir. Gösterişli bir rozet gibi duran, büyük alacalı, üç renkli yaprakları ile çok popüler bir sukulenttir.

Aeonium bakımıPin
Aeonium bakımı

Aeonium Sunburst ya da Karakafa bitkisi ana gövdesi dallanan ve kalp şeklinde taç yaprakları olan, orta boy bir çalıdır. Her bir Aeonium , içinde yetiştiği koşullara bağlı olarak 30-40 cm’ye kadar boylanabilmektedir.

Gölgedeki bitkiler daha geniş ölçebilir ve daha uzun yapraklar yetiştirebilirken, tam güneşte yetişen bitkiler daha kısa ve renkli yapraklarla daha kompakt ve daha küçük olacaktır. Bu çeşit 50 cm boyunda ve genişliğinde büyüyebilir.

Yapraklar sivri uçlu yeşil, sarı ve pembedir. Gölgede yetişen bitkiler, güneşte yetişen bitkilerin sahip olduğu pembe kenarları geliştirmeme eğilimindedir. Genç bitkiler, daha olgun bitkilerin etrafında bir daire içinde oluşur ve sonunda dallara ayrılır.

Aeonyum Bakımı Nasıl Yapılır ?

Bu bitkinin çiçeklenmesi, bitkinin yaşına ve konumuna bağlı olarak değişkenlik gösterir . Aeonium Sunburst çoğu zaman daha doğrusu Aeonyum bakımı doğru yapılırsa kış sonu-ilkbahar başında çiçek açar. Bu çiçek açması bitkinin ortasından bir çiçek demetinin büyümesi ile olur. Bu çiçekler bir ay boyunca kalır ve daha sonra solar. Ancak bu çiçeklerin ölmesi, Aeonyum bitkisinin tamamının ölmesi anlamına gelmez (Kaynak)

sunburst bakımıPin

Aeonyum Bakımlarının En Önemlisi: Çoğaltma

Aeonium Sunburst, kesimlerle kolayca yayılır. Yapraktan veya tohumdan yetişmesi pek olası değildir. Çoğaltmak için en iyi zaman erken ilkbahardır. Çoğu Aeonium’da olduğu gibi, Aeonium Sunburst yaz aylarında uyuyan bir bitkidir ve yaz aylarında çoğaltılması zordur.

  • Bir ofset veya bir dalı kestikten sonra, yaklaşık 24 saat boyunca gölgeli, kuru bir yerde bırakın ve ardından doğrudan bahçeye veya bir saksıdaki sulu saksı karışımına dikin.
  • Bitkinin rengini ve sertliğini korumak için ekilen kesimi sabah güneşi/filtrelenmiş ışık/ %30 gölgelik bez altında çok parlak ama  korumalı bir yerde tutun.
  • Kökler 3-4 hafta içinde görünür olmalıdır. Bu zamana kadar köklenme olmamışsa ışıkta bir sorun olduğu anlamına gelir. Aynı işlemi yeniden tekrarlayıp bu sefer parlak güneşin olduğu yere koymalısınız.

Aeonyum Bakımı Püf Noktaları

Aeonium Sunburst, zayıf toprağa ve çeşitli sıcaklıklara dayanabilen dayanıklı bir bitkidir. Ancak donmaya karşı dayanıklı değildir ve 0 santigrat derecenin (32 derece) altındaki sıcaklıklara maruz kaldığında donar ve ölür.

Kışın don ve karın yaygın olduğu bir iklimde yetiştiriliyorsa, bu bitki saksılarda yetiştirilmeli ve don tehlikesi geçene kadar iç mekanlara getirilmelidir. Yine de hafif donlarda don bezi kullanılabilir. Eğer bitkinin kökleri dondan korunursa yaşama şansı artacaktır.

Bu bitki için en iyi pozisyon sabah güneşidir. Ancak tam güneşte ve parlak gölgede de yetiştirilebilir. Gölgedeki bitkiler daha büyük, daha uzun yapraklar daha az renkle büyüyecek ve güneşteki bitkiler kompakt ve parlak canlı sarı, yeşil ve pembe büyüyecek.

Aeonium Sunburst, aslında saksılara ekilmek için fazla büyüktür. Bahçede çalı formunda, orta boy bir insan kadar gelişecektir. Ama yine de bahçede olduğu kadar saksılara dikmek için uygundur. Dikkat edilmesi gereken saksı bitkileri içi sıcaklıktır. Bu bitkiler sıcaklık sever ve öğleden sonraki gölgeli ama sıcak güneşi alırsa çok daha iyi büyür. Kök sistemleri serin kalabileceğinden, topraktaki bitkiler 40 derece üstü sıcaklıklarla başa çıkabilmektedir.

Aeonium bakımı ve büyümesiPin

Bitkinin tam boyutuna gelebilmesi için saksı değişimi önerilir. Toprağa ekildiğinde, toprağın parçalandığından emin olmalısınız. En iyi sonuç için, saksı karışımı/toprak kuruduğunda bu bitkiyi sulayın. Aeonium Sunburst kuraklıkla başa çıkacaktır, ancak toprağın hidrofobik hale gelmesini önlemek için düzenli olarak sulanmalıdır. Bunu da toprağı nemli tutarak aşabilirsiniz. İki üç güne bir toprağa parmağınızı daldırın, eğer kuru ise toprağı nemlendirecek kadar sulama yapın.

Aeonium, diğer sulu meyvelerin çoğunun aksine, yaz aylarında uykudadır ve daha soğuk aylarda büyür. Yaz aylarında yalnız kalmaları en iyisidir, ancak sıcaklıklar yükseldiğinde sulanmaları gerekecektir.

Aeonium Sunburst Budaması Nasıl Yapılır?

Aeonium Sunburst budamak için en uzun kafayı veya tutmak istemediğiniz kafaları temiz makasla kesin. Daha uzun bir sap üzerinde yalnızca bir ana kafa istiyorsanız, ofsetleri göründükleri gibi kesmeye devam edebilirsiniz. Çalılık bir bitki istiyorsanız, alttaki ofsetlerin yayılmasına ve yenilerini oluşturmasına izin vermek için en yüksek başa alın.

Yaprakları yarıya kadar budamanızı tavsiye etmiyoruz. Hasarlı veya rengi solmuş yapraklar varsa, onları tamamen çıkarmak için yana doğru çekip koparmanız yeterli olacaktır.

Aeonium Bitkisine Zarar Veren Haşereler

Aeonium Sunburst ya da Karakafa, özellikle saksılarda yetişiyorsa, etli böceklere ve yaprak bitlerine karşı hassastır. Mealybugs gibi bitki bitkileri yapraklar arasında, sapın yakınında saklanabilir ya da kök sistemine saldırabilir.

Yaprak bitleri genellikle hava erken ilkbaharda ısınmaya başladığında ortaya çıkar ve taç yaprakların merkezine saldırma eğiliminde oldukları için daha kolay fark edilirler. Ancak bazen yaprakların alt taraflarında da saklanabilirler. Bunun yanında tırtıllar ve salyangozların da aeonium yapraklarıyla beslendiği bilinmektedir.

 

5/5 - (1 vote)

Yorum yapın