Çimler Neden Sararır? Neden Kurur? Tekrar Nasıl Yeşillendirilir?
Çimler Neden Sararır? Neden Kurur? Tekrar Nasıl Yeşillendirilir?
Çimler Neden Sararır? Çimlerin sararması, bahçe sahiplerinin korkulu rüyalarından biridir. Zira bir bahçenin güzel gözükmesini sağlayan en önemli unsurlardan bir tanesi olan çimler, çiçek ve ağaçlar ile uyum sağlamaktadır. Ancak bazı durumlarda çimlerde sararma ya da kuruma gibi olumsuz durumlar gözlenebilmektedir.
Çimler Neden Sararır Ve Kurur?
Çim bakımı, diğer bitki türlerine göre oldukça kolaydır. Ancak az bakım gerektiren çimlere, gereken özen gösterilmediği müddetçe sararabilir hatta kuruyabilir. Aşağıda çimlerin sararması ve kurumasına neden olabilecek bazı durumlar listelenmiştir.
- Çimler, eğer mineral ya da vitamin bakımından eksik olan bir toprakta ise sararmalar ya da kurumalar gözlenebilir.
- Çimler yetersiz sulanıyorsa, gereğinden fazla sulanıyorsa ya da yanlış zamanlarda sulanıyorsa çürüme ya da kuruma söz konusu olabilmektedir.
- Çim biçme işlemi sırasında fazla kısaltılan çimler, zarar görebileceklerinden dolayı kuruyabilmektedir.
- Diğer bitkiler gibi sık olmasa da çimler de gübreyi sevmektedir. Yetersiz gübreleme çimlerinizi öldürebilir.
Çimler Nasıl Tekrar Yeşillendirilir?
Çimleri tekrar yeşillendirmek, bahçe sahiplerinin oldukça merak ettikleri bir konudur. Aslında çimler, doğada da sıkça görülen bitki türleri olduğu için oldukça dayanıklıdır ve kolay bir şekilde sararma ya da solma gibi durumlar ile karşı karşıya kalmaz. Ancak bakım, biçme, sulama işlemlerinin düzgün yapılmaması sebebiyle solma ve sararmalar oluşabilir. Aşağıda verilen listeyi kontrol ederek çimleri tekrar yeşillendirmek hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Çimleri doğru zamanlarda sulamazsanız, çimleriniz sararabilir. Çimler için en uygun sulama zamanı, sabahın erken saatleri ve güneş batımdan sonradır. Öğlen güneşinde sulanan bitkiler sıcak ile solma eğilimi gösterebilir.
- Çimleri sularken suyu birden vermemeli, yağmurlama yöntemi ile vermelisiniz.
- Az sulanan çimler, topraktan iyi beslenemedikleri için solabilmektedir. Ayrıca fazla sulanan çimler, su içerisinde boğularak çürüyebilir ya da solabilir. Doğru sulama çimlerin boyunu geçmeyecek şekilde olmalıdır.
- Çimleri biçerken, çok dipten kesme işlemi yapılırsa, çimin dip kısımları direkt olarak güneş alacağı için solabilir.
Çimleri tekrar yeşillendirmek için yapmanız gereken yukarıda belirtilen hususlara dikkat etmektir. Çimlerinizi çok dipten olmayacak şekilde biçmeli, doğru sulama yapmalı ve toprağınızın mineralli olmasına dikkat etmelisiniz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.