Tül Kuşkonmaz Bakımı ve Çoğaltılması
Tül kuşkonmaz yaygın olarak eğreltiotu olarak bilinir. Ancak eğreltiotu ailesinden değildir. Bu güzel çiçek Liliaceae (Zambakgiller) ailesine aittir. Farklı türler olsa da, her ikisi de parlak yeşil tüylü dokulu yaprakları olan çok benzer bitkilerdir. Ve her iki bitki de ortak yenilebilir bahçe kuşkonmazıyla yakından ilişkili sıcak havaları seven, uzun ömürlü bitkileridir. Bu bakımdan da tül kuşkonmaz bakımı kolaydır. Hatta bu bitkiler, bahçede ya da ortak bir saksıda ise istilacıdır.
Tül Kuşkonmaz otunun iki ana türü vardır - Kuşkonmaz setaceus ve Kuşkonmaz densiflorus. Kuşkonmaz setaceus (dantel otu veya Kuşkonmaz plumosus olarak da bilinir) narin yapraklara sahiptir. Bu yüzden de çiçekçiler tarafından çiçek aranjmanı için çok sevilir. Kuşkonmaz densiflorus (tilki kuyruğu eğreltiotu, zümrüt eğreltiotu veya kuşkonmaz) daha çok bir fırça veya tilki kuyruğu gibi görünen yapraklara sahiptir.
Tül kuşkonmaz yayılan bitkiler olarak büyüdükleri açık havada dayanıklıdır, ancak ortak saksılarda veya asılı sepetlerde iç mekan ev bitkileri olarak yetiştirilmeleri de yaygındır. Yani bu güzel canlı bitkiler hem bahçe hem de iç mekan bitkileri olarak kullanılabilir.
Normalde ilkbaharda ekilen hızlı büyüyen tül kuşkonmaz bitkisinin birçok iyi özelliği vardır. Ancak aynı zamanda istilacı türler ailesindedir. Sıcak, nemli iklimlerde, tül kuşkonmaz otları dışarıya ekildiklerinde hızla yayılabilir ve ciddi bir istila noktasına kadar yayılabilirler. Evde, sağlıklı bir tül kuşkonmaz bakımı püf noktası, bitkinin uygun şekilde sulanması, dikimi yapılırken sık dikilmesidir. Böylece o meşhur dantel görünümü meydana gelir.
Kuşkonmaz eğreltiotu insanlar için hafif derecede zehirlidir. Ancak evcil hayvanlar için orta derecede zehirlidir (kaynak).
Tül Kuşkonmaz Bakımı: Işık
Tül Kuşkonmaz kısmi gölgede büyür. Ancak daha fazla ışığa alışabilir. Yaprakları yakabilecek doğrudan, parlak güneş ışığından uzak tutmanız yeterli olacaktır.
Tül Kuşkonmaz Bakımı için Toprak Seçimi
Tül Kuşkonmaz nemli, gevşek, iyi drene edilmiş saksı toprağında kapları tercih eder. Bahçe içinse hafif asitli, zengin, iyi drene edilmiş topraklara ekmelisiniz. Bu bitki büyümek için zengin toprakları tercih eder. Saksı seçiminin püf noktası ister bahçede ister balkonda ister evde olsun saksıların drenaj delikleri mutlaka olmalı.
Tül Kuşkonmaz Otunu Nasıl Sulamak Gerekir?
Tül Kuşkonmazı nemli ortamda büyür ama köklerinin çürümemesi için de dikkatli olmak gerekir. İç mekan yetiştirme koşulları, özellikle kış mevsiminde, genellikle çok kuru olabilir. Bu nedenle bitkinin sürekli gözlenmesi gerekir. Tül Kuşkonmaz, kahverengiye dönüyor ve sarkıyorsa, muhtemelen daha fazla suya ihtiyacı vardır.
Toprağı nemli tutun ve yalnızca toprağın üst kısmını kuru hissettiğinizde sulama yapın. Daha sıcak, nemli hava büyümesine yardımcı olacaktır. Açık havada, toprağın tamamen kurumasını önlemek için kuşkonmaz eğrelti otunu iç mekandakinden daha sık sulayın.
Tül Kuşkonmaz Bakımı için Sıcaklık ve Nem Dengesi
Tül Kuşkonmazı oda sıcaklığında tutmaya çalışın ve çok uzun süre 12 derece sıcaklığın altına düşmeyin. Bu bitki için gölgeli bir sundurma veya seranız varsa, özellikle yaz boyunca bol miktarda büyüme ile yüzünüzü güldürecektir. En önemli nokta: Ölmesine bile neden olabilecek ani sıcaklık değişikliklerinden kaçının.
Tül Kuşkonmaz Gübre Sever mi?
Tül Kuşkonmaz oyunu yarı yarıya seyreltilmiş sıvı veya suda çözünür çok amaçlı gübre ile besleyin. Yaz aylarında, bu bitki çeşitleri haftalık beslemeye ihtiyaç duyabilir. Bunu yapamazsanız aylık gübreleme de iş görecektir.
Tül Kuşkonmaz Otu Hakkında Sık Karşılaşılan Sorunlar
Yetiştirilmesi nispeten kolay olsa da, kuşkonmaz otunun kolayca çözülebilecek birkaç sorunu vardır:
Sarı Yapraklar
Bitkide örümcek akarları veya et böceği gibi zararlılar varsa veya bitkiniz yeterince güneş ışığı almıyorsa kuşkonmaz otunun yaprakları sararır. Zararlıları çıkarmak, daha parlak bir ışıkta tutmak , bu sorunu çözecektir.
Bu bitkinin yaprakları, aşırı döllenirse veya çok fazla veya çok az ışığa sahipse sararabilir. Bu durumda da çözüm daha az sıklıkta gübrelemektir.
Kuşkonmaz otunuz kahverengiye dönüyor ve kuruyor gibi görünüyorsa, onu az sulamış olabilirsiniz. Kahverengi, kuru bölümleri kesin ve daha sık sulamayı deneyin.
Dökülen Yapraklar
Kuşkonmaz eğrelti otunun en büyük sıkıntılarından biri, zeminleri ve masaları ince kurumuş iğnelerle kirletebilecek kadar sık yaprak dökümüdür. Bu normalde tutarsız sulama nedeniyle olur. Bu bitkiler çok sulanması sevmeseler de, kavrulmayı da sevmezler. Doğru sulama ritmi, özellikle kış aylarında iç mekan havasının çok kuru olabileceği soğuk iklimlerde zor olabilir. Daha sık sulama ve buğulanma, genellikle kötü bir şekilde dökülen bir bitkinin çözümüdür.
[embed]
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.