Balon Çiçeği Bakımında Püf Noktaları Nelerdir?

Balon çiçeği bakımı nasıl yapılır sorusunun cevabı sukulent ailesin mensup Sedum ya da Acem Halısı Çiçeği gibi kolay değildir. Balon çiçeklerinin sulaması, toprağı, ekim ve çiçeklenme ayları gibi önemli püf noktaları olan bir süs bitkisidir. Her çiçekli salon bitkisi gibi, bazı püf noktalara hakim olunca zahmetsiz bitkiler grubuna rahatlıkla girecektir. Ancak önce, balon çiçeği bakımı püf noktalarını bilmek gerekir.

Balon çiçekleri (Platycodon grandiflorus), topak oluşturan uzun ömürlü bitkilerdir ve çiçekleri çanlara benzemese de, çan çiçeği bitki ailesinin üyeleridir. Balon bitkisinin çiçekleri, kabarık, balon benzeri tomurcuklar halindedir. 2 ila 3 cm yıldız şeklindeki çiçekleri ile meşhurdur. Balon çiçekleri bitkisi, tüm yaz boyunca yoğun mavi-mor çiçeklerle çiçek açar. Ancak beyaz ve pembe çiçek açan çeşitler de vardır. Balon çiçekler genellikle ilkbaharda don tehlikesi geçtikten sonra ekilir, ilk yılda hızla çiçek açmaya başlar.

Balon Çiçeği Bakımı Püf NoktalarıPin

Balon çiçeği bakımı için özet bilgiler şu şekildedir:

Yaygın AdıBalon Çiçeği, Çin Çan Çiçeği , Japon Çan Çiçeği
Botanikteki TerimiPlatycodon grandiflorus
AileCampanulaceae (Çan Çiçeği)
Bitki TipiHerbaceous perennial (Otsu ve Çok Yıllık)
Çiçeklenme Boyu1 ile yarım metre uzunluk ve aynı oranda genişlik
GüneşlenmeTamamen güneş ile parçalı ışık (hafif gölgeli ışık)
Toprak TipiZengin (Verimli), orta nemli, iyi drene
Toprak Asidik Derecesi5.5–7.5
Çiçeklenme ZamanıYaz
Çiçek RenkleriMavi-mor, beyaz, pembe
Doğal Alanları Çin, Kore, Japonya, Rusya
Kaynakça

Balon Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Balon çiçekleri, sınır bahçeleri veya kaya bahçeleri için mükemmel bitkilerdir. Çiçekler, geniş açık yaprakları sayesinde arılar ve kelebekler gibi tozlayıcıları çeker. Bu uzun ömürlüler, agresif yayıcılar olmasalar da tohumlarını kendi kendine ekerler. Genel olarak, balon çiçekleri oldukça az bakım gerektiren bitkilerdir ve çok miktarda yağış alan bölgelerde kök çürüklüğü dışında haşerelere ve hastalıklara karşı oldukça dirençlidir.

Balon çiçeklerinin daha uzun çeşitleri biraz disket olabilir. Birbirlerini desteklemelerine izin vermek için onları kazıklayabilir veya kümeler halinde yerleştirebilirsiniz. Bahçe için en iyi çözüm fide ile başlamak veya balon çiçeklerinizi tohumdan büyütmek olacaktır.

balon çiçeği bakımı nasıl olurPin

Balon Çiçeği Bakımında Işık Faktörü

Balon çiçekleri tam güneşte (çoğu gün en az altı saat güneş ışığı) dikerseniz en çok çiçeği alırsınız. Bununla birlikte, kısmen gölge yerler onların en sevdikleri ışıktır. Balon çiçeklerinin sıcaktan kavrulmaması için öğlene kadar tam güneşi, öğleden sonra güneşinin özellikle sıcak olduğu yerlerde biraz gölgeyi tercih edebilirsiniz.

Balon Çiçeği Hangi Topraklarda Yetişir?

Bu bitkiler, iyi drenaja sahip organik olarak zengin, toprağı tercih eder. Dolayısıyla kil gibi yoğun topraklarda iyi gelişmezler. 5.5 ila 7.5 aralığında bir toprak pH’ını severler.

Pin

Balon Çiçeğini Hangi Sıklıkla Sulamak Gerekir?

Genç bitkilerin toprağını sürekli nemli tutun. Ama bu saksının sulu olması anlamına gelmemeli. Çünkü balon çiçekleri toprakta orta derecede nemi sever. Ancak kısa süreli kuraklığı tolere edebilirler. Toprağın kurumasına neden olan yağışsız uzun bir süreniz olmadığı sürece çok fazla ek sulamaya ihtiyaç duymazlar. Birkaç gün sulamayı unutursanız dert etmeyecek çiçeklerdir.

Balon Çiçeği Hangi İklimleri Sever?

Balon çiçekleri dayanıklıdır. İdeal sıcaklık aralıkları 25 – 30 derece arasındadır. Ancak öğleden sonra biraz gölgeleri varsa daha yüksek sıcaklıklara dayanabilirler. Don, genç bitkileri öldürebilir.

Balon çiçekleri, doğru miktarda toprak nemine sahip olmaları koşuluyla hem nemli hem de kuru hava koşullarını tolere eder.

balon çiçeği bakımıPin

Balon Çiçeği Bakımı için Gübreleme Nasıl Olur?

Toprağınız zenginse, balon çiçekleri genellikle ek beslenmeye ihtiyaç duymaz. Ancak sonbaharda bir kompost tabakası, büyüme mevsimi boyunca çiçek açarken harcadıkları enerjiyi yenilemelerine yardımcı olabilir. Toprağınız zayıf ise erken ilkbaharda çok amaçlı, yavaş salınan bir gübre kullanmalısınız.

Balon Çiçeği için Yaygın Zararlılar ve Bitki Hastalıkları

Balon çiçekleri genellikle sümüklü böcekleri ve salyangozları cezbeder. Bununla birlikte, bitki taç çürüklüğü, kök çürüklüğü, botrytis gri küfü, külleme veya mantar yaprak lekesi en sık olan hastalıklardır.
Taç ve kök çürüklüğü, bitkilerin kışın ölmesine neden olur. Tozlu lekeler, beneklenme veya lekelenme gösteren yapraklar genellikle bir mantar ilacı ile tedavisi mümkün olan bir hastalıktır.
Bu tip hastalıkların yayılmaması için gri küflü bitkileri hızla atın, ardından kalan bitkiler üzerinde önleyici bir mantar ilacı kullanın.

Balon Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Balon çiçekleri büyüme ve yayılma konusunda sağlam ve hızlı performans gösterirler. İşgalci olmasalar da eğer alanları varsa kendi kendilerine çoğalabilirler. Ancak eğer bu bitkiyi siz çoğaltacaksanız bölme yoluyla çoğaltma genellikle tavsiye etmiyoruz. Çünkü derin kökler rahatsız edilmekten hoşlanmaz. Bunun yerine kök kesimler alarak çoğaltabilirsiniz.

Balon çiçeğinin sağlıklı çoğaltılması için şu adımları izleyebilirsiniz:

  1. 4 – 6 cm uzunluğundaki bir gövdeyi kesmek için steril, keskin budayıcılar kullanın ve çıplak gövdeyi ortaya çıkarmak için alt yaprakları çıkarın.
  2. Dilerseniz çıplak gövdede köklendirme hormonu kullanın ve ardından nemli toprağa koyun.
  3. Köklerin tutunmasını beklerken toprağı nemli tutun.
  4. Yaprak büyümesini gördüğünüzde ve kesimi nazik bir şekilde çektiğinizde direnç hissettiğinizde, köklerin büyüdüğünü anlayacaksınız.
  5. Kökü büyüyen bitki başka bir yere dikilmeye hazır!

  • Video İngilizcedir, ancak alt yazılar<otomatik çevir<Türkçe adımlarını izleyerek videoyu Türkçe alt yazılı hale getirebilirsiniz.
Oylayın post

Yorum yapın