Tesbih Çiçeği Bakımı ve Çoğaltması

Tesbih Çiçeği Bakımı ve Çoğaltması
Tesbih çiçeği bakımı aslında kolaydır. Çünkü bu bitki de sukulent ailesine mensuptur. Dolayısıyla eğer sukulent bakımına hakimseniz ya da evde bitki yetişmişseniz tesbih çiçeği bakımını da rahatlıkla yapabilirsiniz.Ev...

Tesbih çiçeği bakımı aslında kolaydır. Çünkü bu bitki de sukulent ailesine mensuptur. Dolayısıyla eğer sukulent bakımına hakimseniz ya da evde bitki yetişmişseniz tesbih çiçeği bakımını da rahatlıkla yapabilirsiniz.

Ev bitkileri ya da salon çiçekleri denilince sukulent bakımı en kolay olan bitkilerdir. Acem halısı çiçeği, sedum gibi sukulentler ile tesbih çiçeği bakımı aynı olacaktır. Hatta çoğaltılması da hemen hemen aynıdır. Çalı tipi çiçekli ya da otsu bitkiler olmadığı için de dökülme, budama gibi sorumlulukları da olmayacaktır. Üstelik

Özet:

Tesbih çiçieği, tarçın gibi kokulu minik beyaz çiçekler açar. Bu çiçeklerinin açmasını sağlamak için sulamayı kesin ve bitkiyi kış aylarında 60 derecelik sabit bir sıcaklıkta tutun. Kışın serin ve kuru koşullar genellikle yaz aylarında çiçeklenmeyi teşvik eder. Çiçeklenme dönemi yaklaşık 1 ay sürecektir.

Aşağıdaki tabloyu özetlersek:

  • Sağlıklı tesbih çiçeği dolgun, sulu inci görünümlü dallara sahiptir.
  • Susuz kalan tesbih çiçeğin "Water" başlığındaki ikinci bitki gibi görünür. Susuz kalan tesbih çiçeği boğumları aralıklıdır, dolgun değildir.
  • Çok fazla sulanan tesbih bitkisi "overwatered" başlığındaki gibi görülür. Boğumların rengi koyulaşır, boğumlar arasındaki mesafe açıktır.
  • Güneş ışığı filtre edilmiş olmalı. Tesbih çiçeği sunbured" kısmında görüldüğü gibi fazla ışığa maruz kalırsa solar, kurur. Onun sevdiği düşük sıcaklıklardır.
  • Tesbih çiçeğinin gübreye çok ihtiyacı yoktur. Ancak gübrelemek istenirse baharda ya da yaz ayında gübrelenmelidir. Kışın bitkinin dinlenme zamanıdır. Bu zamanda gübre verilmez. "Soil - Fertilezer" başlığında olduğu gibi gübreleme 3'e 1 oranında olmalıdır.
  • Propagation yani çoğaltma tabloda gösterildiği gibi üç adımdan oluşur (kaynak)

tesbih çiçeği bakımı özeti

Tesbih Çiçeği Bakımı Nasıl Yapılır?

Bu bitkinin bakımını, güneş, su, gübreleme ve çoğaltma başlıkları altında işleyelim

Tesbih Çiçeği Nasıl Güneş Sever?

İster içeride ister dışarıda yetiştirilen Tesbih çiçeği bitkilerinin günde en az 6 ila 8 saat parlak, dolaylı güneş ışığı alabilecekleri bir yerde olması gerekir. Ama bu bitkiyi açık havada yetiştiriyorsanız kısmen gölgeli bir yer bulmalısınız.

Tesbih çiçeğinizi saksıda, iç mekanda yetiştiriyorsanız bitkinizi doğuya bakan bir pencerenin yakınına gibi bol miktarda güçlü doğal ışık alabileceği bir yere yerleştirin. Bitkiyi

  • Pencereden yaklaşık 5 ila cm uzağa yerleştirebilirsiniz.
  • Özellikle güneşten yanmasını önlemek için sıcak, çöl benzeri bir bölgede yaşıyorsanız, onu Güney veya Batı'ya bakan bir pencerenin yakınına konumlandırmalısınız.
  • Daha karanlık, daha soğuk aylarda, günde ihtiyaç duydukları tüm ışığı aldıklarından emin olmak için onları daha parlak bir noktaya veya pencereye daha yakın bir yere taşımalısınız.

Eğer eviniz güneş ışığı almıyorsa tesbih çiçeğini günde yaklaşık 12-16 saat ışık için flüoresan aydınlatma armatürünün 6 - 12 cm altına yerleştirebilirsiniz.

tesbih çiçeği bakımı ipuçları

Tesbih Çiçeği Bakımı için İdeal Sıcaklık Ne Kadardır?

Tesbih çiçeği ortalama 25 - 30C iç mekan sıcaklığında tutulmalıdır. Kış aylarında, bitkiyi 20- 22C arasında serin bir yerde muhafaza etmelisiniz. Ancak soğuk hava yaprakların düşmesine neden olabileceğinden, onları cereyanlı alanlarda veya klima ya da açık pencereli alanlarda tutmayın. Bu bitki dona dayanıklı değildir, bu nedenle kışın iç mekana taşınmaları gerekir.

Tesbih Çiçeği Bakımı için İdeal Nem Nasıl Olmalıdır?

Tesbih çiçeği gelişmek için çok fazla neme ihtiyaç duymaz. Aslında, bu bitki kuru bölgelere özgüdür, bu nedenle kuru hava ona zarar vermez. Ayrıca, hemen hemen her standart ev nem ayarının (yaklaşık %40 bağıl nem) keyfini çıkarabilir.

Tesbih Çiçeği için Saksı ve Toprak Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Tesbih çiçeği herhangi bir sukulent gibi gelişmek için iyi drene olan toprağa ihtiyaç duyar. Bu nedenle, iyi drene edilmiş bir saksı seçme gerekir. Pişmiş toprak ve sırsız seramik kaplar, olağanüstü drenajı sayesinde en popüler iki seçenektir.

Saksı boyutunun mükemmel seçilmesi, bu bitkilerin iyi büyümesi için bir diğer önemli faktördür. Kap, ağzına kadar doldurmalarına izin verecek kadar büyük olmalıdır. Eğer seçtiğiniz hazne bitki için çok büyükse, toprak çok uzun süre ıslak kalacak ve o ıslak toprağın üzerinde duran inciler çürüyecektir. Ancak tesbih çiçeği çok sığ köklere sahiptir, bu nedenle derin bir tencereye de ihtiyaç duymazlar. İdeal saksı, sır kaplamalı, çok derin olmayan saksıdır.

saksıda tesbih çiçeği bakımı

Tesbih Çiçeği Ne Zaman Sulanmalıdır?

Tesbih çiçeği aşırı sulamaya karşı çok hassastır. Önerilen miktar iki haftada birdir. Bitkinizi aşırı sulamadığınızdan emin olmak için bir ipucu: Bir sonraki sudan önce toprağın 1- 2 cm kuru olup olmadığını kontrol edin! Kış aylarında, sulamayı ayda bir kez azaltın.

Tesbih çiçekleri genellikle iç mekanlarda yetiştirilir, ancak bu, dış mekanda harika bir bitki yapamayacağı anlamına gelmez. Tesbih çiçekleri dış mekan için sulama iklime, yağmur sıklığına göre değişecektir. Akdeniz - Ege bölgeleri bu bitkilerin en iyi yetişeceği iklim tipleridir.

Tesbih Çiçeği Gübre İster mi?

Sukulentler genellikle çok fazla gübreye ihtiyaç duymazlar. Hatta çok fazla gübre tesbih çiçeklerini öldürebilir. Büyüme döneminde, ilkbahar ve yaz ortasında 2 veya 4 haftada bir gübreleme yapılabilir. Gübre oranı yukarıdaki tabloda görüldüğü gibi 3 gübre 1 toprak şeklindedir. Sonbahar ve kış için gübre gerekmez.

tesbih çiçeği bakımı püf noktaları

Tesbih Çiçeği Nasıl Çoğaltılır?

Tesbih çiçeği çoğaltmak için gerekli malzemeler şunlardır:

  • Keskin bir makas ya da bahçıvan makası
  • İyi drene olan saksı karışımı (sukulent ve kaktüs karışımı toprak en idealidir)
  • Drenaj deliği olan küçük bir kap (sırlı saksılar idealdir)
  • Sulama için bir fısfıs
  • Sağlıklı ve olgun gövdeli bir dizi tesbih çiçeği

Seçtiğiniz ekim yöntemine bağlı olarak aşağıdakiler opsiyoneldir:

  • Su bardağı
  • Yemek çubukları, kürdan veya kalem

    Büyük bir zımba, ataş veya çiçek iğnesi

  • Köklendirme hormonu (yapı marketlerde bulabilirsiniz)

Tesbih çiçeği çoğaltmak için şu adımları izlemelisiniz:

BİRİNCİ ADIM: KESİM

  • Kesimleriniz sağlıklı ve birkaç cm uzunluğunda olmalıdır. Her boğum, büyürken kesimi sürdürmek için gereken su ve besinlerin bir kısmını içerir. Bu nedenle, kesimlerinizin her birinde en az birkaç boğum bulunmalıdır. Yeni büyüyenleri de kullanabilirsiniz.
  • Sapları temiz, keskin makas ile kesin. Temiz bir kesime ihtiyacınız var, bu yüzden sapı elinizle kırmaya çalışmayın.
  • Suda köklendirme yapmıyorsanız, ekimden önce çeliklerinizin kurumasını bekleyin. Kuruma, kesilen ucun bakterileri dışarıda tutacak ve çürümeyi önleyecek bir nasır geliştirmesi için gereklidir. Bu nasırlama işlemi sadece birkaç saat ile bir gün sürer. Çelikler kururken, küçük tencereyi saksı toprağı ile doldurun.
  • Dilerseniz sapları köklendirme hormonuna batırabilirsiniz. Yaparsanız, kesimi aldıktan hemen sonra ve kabuklanmadan önce yapın. Çoğu zaman, inci dizisi o kadar kolay kök salıyor ki hormona gerek kalmıyor.

İKİNCİ ADIM: ÇELİKLERİ DİKMEK

Tesbih çiçeğini dikmek için üç seçeneğiniz var. Yüzeye koyabilir, ekebilir veya suda köklendirebilirsiniz. Her yöntem çok basittir.

  • Birincisi, kesmeyi saksı karışımı üzerine düz bir şekilde yerleştirmektir. Sabitlemek için bir zımba, çiçekli iğne veya bükülmüş ataşla sabitleyebilirsiniz. Zamanla, sapın nemli toprağa değdiği her yerde kökler büyür. Bu nedenle, kesim ne kadar uzun olursa, yeni sukulentiniz o kadar yoğun olacaktır.
  • İkinci seçenek, alt boğumların bir kısmını çıkarmak ve kesimi toprağa dikmektir. Sap kırılgan olduğundan ve toprağa sıkışıp kalamayacağından, önce bir delik açın. Kürdan, çubuklar veya kalemin ucu iş görür. Bitki çıkardığınız boğumlardan büyüyecektir.
  • Üçüncü seçeneğiniz, kesimi suda köklendirmektir. Yapmanız gereken tek şey alt yaprakları soymak ve sapın o kısmını bir bardak suya koymaktır. Kesimi birkaç beyaz kök büyüyene kadar aynı su seviyesinde muhafaza etmeniz gerekir. Bu genellikle birkaç hafta sürer. Esasen kökleri toprağa yapıştırmadan önce bir başlangıç ​​​​yapıyorsunuz. Bu yöntem çok sevilir. Çünkü köklerin büyümesini izleyebilirsiniz. En az birkaç santim uzunluğunda birkaç tane kök oluştuğunda kesimi toprağa ekebilirsin.

[embed]

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.